Verifisering - ikke la deg lure

Kursholder Silje Førsund (Faktisk.no) og Henrik B. Vold (Institutt for journalistikk)
Write your awesome label here.
Å verifisere handler om å finne ut om innhold, for eksempel delt i sosiale medier, er hva det påstås å være. Etter kurset skal du kunne metodene for å skille falsk fra ekte, enten det er bilder, tekst, lyd, video eller KI.

Hvordan trene opp verifiserings–refleksen? 

Det er ikke oppdaget mange tilfeller av desinformasjonskampanjer i Norge. Samtidig viser en delrapport fra Medietilsynet publisert i mai i år at 80 prosent av befolkningen har kommet over innhold i sosiale medier som de mistenkte er usant. Det meste av dette er unøyaktigheter, misforståelser eller feilinformasjon - ikke desinformasjon. Men, den hurtig forbedrede KI-teknologien har i kombinasjon med store geopolitiske uroligheter skapt en perfekt storm for nettopp desinformasjon. 

Så hvordan skal vi unngå å la oss lure? Faktisk Verifiserbar og Institutt for journalistikk har laget en digital læringspakke for verifisering av bilder, lyd, video og tekst. Med dagens flom av ikke-verifisert innhold, særlig i sosiale medier, må redaktørstyrte medier være sitt ansvar bevisst. Vi må ha refleksen på, slik at vi oppdager falskt innhold. Vi må verifisere det vi publiserer og sørge for at befolkningen vet forskjell på verifiserte og ikke-verifiserte bilder, lydklipp, videoer og tekster.  

Når du er ferdig med dette kurset skal det være vanskelig å lure deg, fordi du vil vite hvordan du går fram for å verifisere om innhold er ekte eller falskt.

Silje Førsund

Journalist og fagansvarlig for verifisering for Faktisk.no
Silje Førsund startet i Faktisk.no i mars 2024. Hun har tidligere jobbet seks år som feature- og gravejournalist i Dagbladet. Før det var hun nyhets- og sportsjournalist, med blant annet fire OL på CV-en. Hun er utdannet ved Cardiff University i Wales, med en bachelorgrad i journalistikk og en mastergrad i sammenlignende europeisk politikk. I Faktisk.no er hun fagansvarlig for verifisering og Faktisk Verifiserbar-prosjektet.
Empty space, drag to resize

Henrik B. Vold

Fagmedarbeider hos Institutt for journalistikk, samt OSINT-researcher for Verifiserbar (deltid). 
Henrik Brattli Vold har jobbet som journalist, redaktør og prosjektleder i 25 år, de fleste av dem i NRK. Han har særlig kompetanse innen verifisering/faktasjekk, anvendt kunstig intelligens for redaksjoner, samt hjelp til digitalisering og effektiv redaksjonell produksjon.
Dette kurset er utviklet av:

Filmer: Nicolai Delebekk (Faktisk.no)
Prosjektleder, grafisk design og kundereise: Mai Simonsen (IJ)