START 65

Kursledere: Trygve Aas Olsen m.fl.
Write your awesome label here.
Write your awesome label here.
Foto: Thomas Brun/NTB

Hvorfor ta dette kurset?

START-kurset gir grunnkunnskap i journalistikk til redaksjonelle medarbeidere uten formell journalistutdanning. Hovedtemaene er juss og etikk, kilder og metoder, sjangere og skriving, innsynsrettigheter og møteoffentlighet.

Kurset har tre samlinger fordelt på fire dager hver i Oslo, med vekt på diskusjoner og praktiske øvelser. Før samlingene skal deltakerne gjennomføre nettkurs og besvare hjemmeoppgaver. Det legges vekt på diskusjoner, gruppearbeid og praktiske øvelser. Deltakerne tar i tilegg fem nettbaserte kurs og leverer fire hjemmeoppgaver.  

Foreleserne har både lang praktisk erfaring og god teoretisk kunnskap. Samlingene har følgende hovedtemaer:
Samling A: Journalistikkens samfunnsoppdrag, presseetikk og pressejuss
Samling B: Offentlighet, research og intervjuteknikk
Samling C: Tekst og video

Institutt for journalistikk har arrangert START siden 1993 på oppdrag fra presseorganisasjonene. Retten til startopplæring er avtalt i Journalistavtalen mellom Norsk Journalistlag og Mediebedriftenes Landsforening.

Dette lærer du:

  • Grunnleggende presseetikk, pressejuss og kildekritikk.
  • Hva du har rett til innsyn i, og hvordan du får det.
  • Å søke i databaser, sosiale medier og det dype nettet.
  • Å skrive nyhetsartikler og andre journalistiske sjangre.
  • Intervjuteknikk, opptak og redigering av videoer

    Målet er å bevisstgjøre deltakerne på journalistrollen og sette dem bedre i stand til å beherske journalistfaget.

Praktisk informasjon

START er for redaksjonelle medarbeidere som er medlemmer i NJ og ansatt i en MBL-bedrift som innbetaler til Opplysnings- og utviklingsfondet. Deltakere må være omfattet av Journalistavtalen mellom NJ og MBL.
Frilansere kan søke om støtte fra Fristup til deltakelse.
Dersom det er ledige plasser på kurset kan også redaksjonelle medarbeidere som ikke oppfyller kriteriene overfor delta. Disse betaler full pris, og opptak skjer etter bestemte kriterier.

Kurset har plass til 12 personer og må godkjennes av din leder før opptak. Kurset holdes på svensk og norsk, og du må ha med egen pc. 

START gjennomføres normalt to ganger i året, og søknader registreres fortløpende.
Alle deltagerne tar med egen laptop.  Reise og opphold som skal betales av IJ for medlemmer, bestilles også av IJ. 

Kursledere

Empty space, drag to resize

Trygve Aas Olsen

Kursleder og tidligere journalist
(+47) 908 41 631 
BIO
Trygve Aas Olsen er fagmedarbeider ved Institutt for journalistikk og har tidligere jobbet i Dagbladet, Journalisten og Dagens Næringsliv. Han lærer deg å finne fakta. Aas Olsen holder kurs i research, økonomi, offentlighet og innsyn, skriving og ledelse. Han evaluerer produkter og gir råd ved produktutvikling.
Empty space, drag to resize
Empty space, drag to resize

Ståle de Lange Kofoed

Kursholder og fagmedarbeider IJ
BIO
Ståle de Lange Kofoed er fagmedarbeider ved Institutt for journalistikk, og har tidligere arbeidet blant annet i VG, TV2 og NTB. Han leder Skup og IJs årlige graveskole i Tønsberg, og holder blant annet kurs i researchmetoder og bruk av OSINT-teknikker for journalister. Kunstig intelligens og AI-verktøy for journalister er også et av Ståles spesialområder.
Empty space, drag to resize
Empty space, drag to resize

Henrik Brattli Vold

Kursholder og fagmedarbeider IJ
BIO
Henrik Vold har bakgrunn som journalist innen ulike områder som kultur, vitenskap, helse og gravesaker, og har jobbet for ledende norske mediebedrifter som Nettavisen, ABC Nyheter og NRK. I tillegg til å jobbe som journalist, har Vold også hatt utviklingsroller i NRK Sport og vaktsjef-, prosjektleder- og lederstillinger, som i NRK Kompetanse med ansvar for nettopplæringen i hele NRK. Han har særlig kompetanse innen verifisering/faktasjekk, AI for redaksjoner, samt hjelp til digitalisering og effektiv redaksjonell produksjon.
Empty space, drag to resize
Empty space, drag to resize

Agnes B. Walton

Kursholder og fagmedarbeidere IJ
BIO
Agnes Walton er journalist og videoprodusent, og har en mastergrad i miljøvitenskap. Hun var tidligere seniorreporter for New York Times Opinion, og har produsert nyhets-TV for klimadesken til VICE/HBO, samt laga flere dokumentarfilmer og podkast for VICE News og HULU. Agnes vant to News and Documentary Emmy i 2021 og fikk en nominasjon i 2022.
Agnes har mange års erfaring med gravejournalistikk og bruker teknologi og AI for å analysere store datasett, jobbe med innsyn og til å observere verden gjennom satellittbilder, sensorer og mer.
Empty space, drag to resize
Empty space, drag to resize

Leif Arne Danielsen

Kursholder og fagmedarbeidere IJ
BIO
Leif Arne Danielsen er tidligere fotojournalist i avisa Tromsø og har ansvar for IJs kurs i foto og video. I de senere årene har han fokusert på mobiltelefonen som journalistisk verktøy, og har utviklet seg til å bli en ekspert på bilde og videoproduksjon med mobiltelefonen. Leif Arne har også kompetanse på research, bruk av digitale verktøy (som kunstig intelligens), digital sikkerhet og datastøttet journalistikk.
Empty space, drag to resize
Empty space, drag to resize

Nicolai Delebekk

Kursholder 
BIO
Nicolai Frøystad Delebekk har bred erfaring med visuell journalistikk fra en rekke mediehus, blant annet NRK, Dagbladet og Faktisk.no. I dag jobber han frilans som journalist og researcher, i tillegg til å holde kurs ved IJ innenfor en rekke fagområder. 
Empty space, drag to resize
Empty space, drag to resize

Tarjei Leer-Salvesen

Kursholder og journalist
BIO
Tarjei Leer-Salvesen er tidligere journalist i Fædrelandsvennen og er nå frilanser. Han står bak nettsiden Innsyn.no. Tidligere har han blant annet jobbet i Klassekampen og NRK Brennpunkt. 
Empty space, drag to resize

Ønsker du dette kurset til din bedrift?