Vi har mottatt din søknad. 

Takk for at du søkte deg til vårt kurs. 

Du hører videre fra oss i løpet av kort tid. Hvis du lurer på noe annet, ta gjerne kontakt på kurs@ij.no.

Vennlig hilsen kursadministrasjonen hos Institutt for journalistikk!

Graveskolen 2025 – slik graver du i hverdagen! 

Kursledere: Ola Haram, Verdens Gang, Ståle de Lange Kofoed, Institutt for journalistikk og Nicolai Frøystad Delebekk, SKUP
  • Dato: 2.-4. april
  • Quality Hotel Tønsberg.
    SKUP konferansen arrangeres samme sted fra fredag ettermiddag. 
  • Kr 8 900
    Kurset er kun for deg som er medlem av eller kvalifiserer for medlemskap i en norsk presseorganisasjon.
Write your awesome label here.
                                    Foto: Lana Rød, IJ
Om du også skal delta på SKUP-konferansen så er det felles påmelding og rabatt ved påmelding til Graveskolen og SKUP-konferansen. Les mer og meld deg på begge her >>
Frilansere og arbeidsledige som er medlem av Norsk Journalistlag har egne støtteordninger for deltakelse på IJ sine kurs. Les mer her >>

Har du spørsmål, ta kontakt på kurs@ij.no.

Hold deg oppdatert på nye kurs!

IJ slipper kurs og andre spennende kompetansetiltak fortløpende. Meld deg på i dag og få alt i innboksen. 
Takk for din påmelding. Ha en fortsatt fin dag videre!

Hvorfor ta dette kurset?

Graveskolen i Tønsberg er for alle, uansett om du jobber lokalt, regionalt, nasjonalt eller internasjonalt. Vi dykker sammen ned i metodikk og verktøy for å hjelpe deg både å grave i hverdagen, følge opp pågående breaking-saker og jobbe med lengre løp. 

Noen av dem du møter er:  
  • Nils Hanson (tidl. sjef for Uppdrag Gransking). Han guider oss gjennom en praktisk workshop på idé- og hypoteseutvikling for små og store saker. 

  • Synnøve Åsebø, redaksjonell leder i Dokumentar i VG har lang erfaring med kildepleie. Hun gir oss sine Do’s og Don’ts i omgang med kilder. 

  • NRKs researchere, Ingeborg Rygh Hjorthen og Eva Akerbæk deler hvordan de jakter saker i arkiver, databaser og forskjellige registre. 

  • VG-journalist Ola Haram forteller om sin løpende breaking-jobbing i forbindelse med personsøkerangrepet i Libanon.  

Du lærer også hvordan du utnytter de siste og mest brukte KI-verktøyene for hverdagsgraving, i tillegg til sesjoner på effektiv innsynsjobbing og analyse av data. 

Vi lover gode muligheter for praktisk jobbing, og et godt læringsmiljø, i en sosial setting, med hyggelige kollegaer fra hele landet. Dersom du skal videre på SKUP-konferansen i helgen, får du prioritert innsjekk på graveskolens siste dag. 

Tidligere kursdeltakere 
sier:

Å lære om google dorks, mulighetene for journalister generelt i google, kryssresearch og alle nettportalene man kan bruke til det formålet, innsyn freestyle og om systematikk og metodikk i graveprosessen. 
Kursdeltaker Graveskolen 2024
Mange konkrete praktiske tips, men også mye inspirasjon til metoder og utvidet søk om innsyn.
KURSDELTAKER GRAVESKOLEN 2024
Jeg tror det var den samlede presentasjonen av alle verktøyene, sammen med konkrete eksempler på hvordan man kan bruke dem. Det føltes som det åpnet noen horisonter.
KURSDELTAKER GRAVESKOLEN 2024

Program

Onsdag 2. april
10.15 Velkommen til graveskolen 2024
v/kursledere Ola Haram fra VG, Ståle de Lange Kofoed, Institutt for journalistikk og Nicolai Frøystad Delebekk, SKUP

10:45 Sårbare kilder. Å intervjue mennesker i krise eller i sårbare situasjoner er noe av det mest krevende vi gjør som journalister.

I denne sesjonen går Synnøve Åsebø gjennom det hun mener er de fire viktigste fasene: den første kontakten, hvordan bygge tillit, publisering - og etter publisering.
Synnøve Åsebø leder dokumentaravdelingen i VG. Hun har jobbet i VG siden 2009 og jobbet før det i Sunnmørsposten.

12:00 Lunsj

13:00 Gravingens ABC. Fra idé til publisering – her får du steg-for-steg verdifulle tips om hvordan du lykkes med graveprosjektet ditt: utvikle ideen med hypotese-metoden, få kilder til å bistå, finne de nødvendige bevisene, stille krav til ansvar, sikre kvaliteten og mye annet.
Nils Hanson har 35 års erfaring med gravejournalistikk, både som reporter og redaktør. Mellom 2003 og 2018 var han sjef for Uppdrag granskning på Sveriges Television, og i dag er han "training manager" for den globale graveorganisasjonen OCCRP.

17.00 Slutt for dagen

18:00 Middag

Ca. 20:00 Årets vakreste Graveskolequiz, på Uro på Haugar.
Heder, ære og premie til vinnerlaget. Vi tusler sammen opp fra hotellet etter middag. Quizmaster: Nicolai Frøystad Delebekk

Torsdag 3. april
09:00 Personsøkersaken
v/Ola Haram, VG 
17. september smeller det i Libanon. Hvordan jobber VGs nyhetsredaksjon på kryss og tvers av landegrenser i jakten på den norske koblingen i saken. Hvem var den norske statsborgeren, opprinnelig fra India, men med et selskap i Bulgaria. I denne sesjonen vil deltakerne lære å søke i databaser og få tips om andre kreative metoder for å få svar i utlandet.

10:00 Pause

10:15 Knekk opp saken med regneark

Regneark som Excel eller Sheets er et grunnleggende verktøy i journalistikken, gjennom alle ledd fra idé og research til produksjon og oppfølging. I denne sesjonen tar vi for oss hvordan du kan bruke verktøyet til å finne nye saker, og utvikle eksisterende prosjekter videre.
Nicolai Frøystad Delebekk har lang erfaring med gravende hverdagsjournalistikk, blant annet fra Faktisk.no. I dag jobber han frilans som journalist og researcher, i tillegg til å holde kurs ved IJ innenfor en rekke fagområder.

12:00 Lunsj

13:00 Røde flagg og usikre størrelser – slik bruker du regnskapet som kilde mer effektivt
Kyrre Kjellevold er gravejournalist i NRKs Undersøkende Redaksjon Vest. Han er siviløkonom og revisor fra Norges Handelshøyskole, og fullførte en doktorgrad ved samme institusjon i 2020. Som forsker har han spesielt satt søkelys på regnskapsestimater og revisors arbeid.

14:00 Pause

14.15 Verktøy du får bruk for i undersøkende prosjekter.
v/Ola Haram og Ståle de Lange Kofoed
Vi har trålet nettet på jakt etter verktøy som hjelper deg som journalist. Med praktiske oppgaver.


15:15 Pause

15:30 Slik graver du med kunstig intelligens
Utviklingen innenfor kunstig intelligens går rasende fort, og hvert eneste gjennombrudd gir nye muligheter for gravende journalistikk. I denne sesjonen lærer vi hvordan vi kan dra nytte av dette i gravingen – fra en av verdens fremste på området – uten at det går på bekostning av etikken.
Paul Cheung er strategisk rådgiver for organisasjoner som Hacks/Hackers og Online News Association, hvor han utvikler strategiske rammeverk for AI-bruk i journalistikken. Hans karriere omfatter lederroller i store medieorganisasjoner, inkludert Center for Public Integrity, Knight Foundation, NBC News, The Associated Press, The Miami Herald og The Wall Street Journal.

17:00 Slutt for i dag

18.00 Middag

20:30 Filmvisning i Ormen Lange – vi viser en aktuell, journalistisk relevant film.

Fredag 12. april

09.00 Personsjekk i dybden. Lær hvordan du kan finne informasjon om enkeltpersoner i registre, databaser og sosiale medier. Eva Akerbæk og Ingeborg Rygh Hjorthen fra NRK Researchsenteret viser noen av sine beste triks for å finne informasjon om enkeltpersoner med hovedvekt på norske kilder og verktøy. De viser hvordan du kan gjøre effektiv research og smartere søk i både bredden og dybden.
Faktajakt i arkivene. Jobber du med en uoppklart krimsak? Graver du etter klassekameratene til skurken eller helten i din historie? Trenger du å finne en gammel dom? Og hva skjedde egentlig i på statsministerens kontor da det ble kjent at en KGB-spion var blitt fengslet i 1977? I arkivene finner du henlagte politietterforskninger, gamle folkeregisterkort, reiseregninger og offentlige rapporter – gamle og nye interne og hemmeligstemplede dokumenter. Nesten alle institusjoner har et arkiv – og her kan du finne historier som ingen har fortalt før. Lær mer om hvordan du kan utvide din journalistiske horisont ved å gå på faktajakt i arkivene.

Ingeborg Rygh Hjorthen viser og forteller hvordan du kan jakte dokumentasjon og få innsyn i arkivene. Hun tar utgangspunkt i research fra saker hun har jobbet med i NRK, blant annet tv-serien Gitt bort om utenlandsadopsjon, Mysteriet Adam og flere NRK-podkaster, og en gravende nettserie om spionen Gunvor Galtung Haavik.

Eva Akerbæk, Researcher i NRK Eva er gravende researcher som har fordypet seg i blant annet eiendomsmarkedet, barnevern og lokalpolitikk. Hun jobber som datajournalist og researcher i NRK Researchsenteret. Tidligere var Eva journalist og faktasjekker i Faktisk.no.
Ingeborg Rygh Hjorthen, Researcher i NRK Ingeborg er researcher i NRKs researchsenter, hvor hun jobber med større prosjekter innenfor dokumentarer, undersøkende journalistikk og nyheter. Hun har også jobbet i Faktisk.no og Faktisk Verifiserbar

10.30 Pause

10.45 Lær konkrete innsynsmetoder du kan bruke i hverdagen, som gir umiddelbare resultater.
Varden-journalist Fredrik Nordahl viser deg ulike former for hverdagsgraving som kan hjelpe deg til å finne skjulte historier, skaffe eksklusive saker og få et forsprang i den daglige nyhetsjakten.

12.00 Lunsj

13.00 Fra «pedojegere» til drapet på Løten.
De beste verktøyene for verifisering i grave- og hverdagsjournalistikk Verifisering kan brukes til mer enn å slå fast om et bilde er ekte eller falskt. Silje Førsund viser hvordan hun og Faktisk.no fant et nettverk av «pedojegere» over hele landet og falske bilder fra en drapssak på Løten.
Silje Førsund er journalist og fagansvarlig for verifisering i Faktisk.no, og har vært reportasjeleder og sentral i prosjektet Faktisk Verifiserbar. Hun har bakgrunn fra blant annet Dagbladet, hvor hun jobbet som feature- og gravejournalist.

14:00 Pause

14.15 Slik ødela jeg nesten “Norge i rødt hvitt og grått”

v/ Mads Nyborg Støstad, journalist, NRK

14.50 Avrunding, spørsmål og takk for nå!

15:15 Takk for i år

Du lærer (blant annet):


  • Hvordan du bruker KI-støttede verktøy til research og datajournalistikk
  • Metoder og verktøy for hverdagsgraving
    Kildepleie, og hva du må passe på
  • Hvordan arbeide med idé – og hypoteseutvikling
  • Hvordan du finner saker basert på offentlighet og innsyn

Kurset passer for: 

Alle som ønsker å bli en bedre undersøkende journalist og jobbe mer undersøkende i hverdagen, uansett redaksjon. Samt for dem som ønsker en oppdatering på effektive verktøy og metoder for gravejournalistikk.  

Praktisk informasjon

Overnatting eller dagpakke ved Quality Hotel Tønsberg kommer i tillegg: Hotellpakken koster kr 8 935 og inkluderer 2 overnattinger i enkeltrom, 2 x frokost, 3 x lunsj og kaffepauser og 2 x dagens middag. Ønsker du å komme kvelden før kursstart koster dette kr 1 435 inkludert frokost. Deltakere som ikke ønsker hotellovernatting betaler i stedet dagpakke. Den koster kr 895  pr dag og inkluderer lunsj og kaffepauser. Opphold og dagpakker betales direkte til hotellet. 

Graveskolen arrangeres i Tønsberg fra onsdag 2. april, med oppstart kl. 10:15 til fredag 4. april kl. 15:30. Som graveskoledeltaker er du garantert opphold på konferansehotellet, dersom du også deltar på SKUP-konferansen 

Deltagerne må selv ha med: Ta med laptop, og sørg for at du har en aktiv googlekonto som du kjenner passord og brukernavnet til ved starten av Graveskolen.

Kursledere og programkomite

Empty space, drag to resize

Ola Haram

Kursholder og journalist, Verdens Gang
BIO
Ola har mange års erfaring som undersøkende journalist, og har blant annet reist mye i konfliktområder på jobb for NRK Brennpunkt, Novemberfilm, TV2 og nå i VG. I tillegg har Ola bidratt med stoff til flere internasjonale publikasjoner. Han har sittet i SKUPs styre, og har ledet graveskolen i flere år. 

Ståle de Lange Kofoed

Kursholder og fagmedarbeider, Institutt for journalistikk
BIO
Ståle har ledet graveskolen sammen med Ola i mange år, og har dessuten vært en del av SKUPs graveteam. Han har holdt mange kurs for norske journalister, og på internasjonale gravekonferanser innenfor effektiv informasjonsinnhenting og dybderesearch på personer, firmaer og andre aktører.  

Nicolai Frøystad Delebekk, SKUP 

Kursholder og journalist/ SKUP
BIO
Nicolai Frøystad Delebekk har bakgrunn fra en rekke mediehus, og har de seneste årene jobbet med hverdagsgraving i Faktisk.no. Nå jobber han frilans som blant annet journalist og kursleder i IJ. Delebekk sitter også i SKUP-styret, der han har vært siden 2019. 

Kursholdere

Empty space, drag to resize

Ingeborg Rygh Hjorthen

Kursholder og researcher i NRK Researchsenteret
bio
Ingeborg Rygh Hjorthen jobber med større prosjekter innenfor dokumentarer, undersøkende journalistikk og nyheter. Hun har også jobbet i Faktisk.no og Faktisk Verifiserbar
Empty space, drag to resize

Synnøve Åsebø

Kursholder og researcher i NRK Researchsenteret
bio
Synnøve Åsebø leder dokumentaravdelingen i VG. Hun har jobbet i VG siden 2009 og jobbet før det i Sunnmørsposten. 
Empty space, drag to resize

Fredrik Nordahl

Kursholder og journalist, Varden
bio
Fredrik Nordahl jobber som nyhetsjournalist i fylkesavisa Varden. Han dekker i hovedsak politikk i Skien og er opptatt av pengesløsing, innsyn og saker som kan føre til mer åpenhet i det offentlige.
Empty space, drag to resize

Silje Førsund

Kursholder og journalist og fagansvarlig for verifisering, Faktisk.no
bio
Silje Førsund er journalist og fagansvarlig for verifisering i Faktisk.no, og har vært reportasjeleder og sentral i prosjektet Faktisk Verifiserbar. Hun har bakgrunn fra blant annet Dagbladet, hvor hun jobbet som feature- og gravejournalist.
Empty space, drag to resize

Eva Akerbæk

Kursholder og journalist, NRK
BIO
Eva Akerbæk er gravende researcher som har fordypet seg i blant annet eiendomsmarkedet, barnevern og lokalpolitikk. Hun jobber som datajournalist og researcher i NRK Researchsenteret. Tidligere var Eva journalist og faktasjekker i Faktisk.no.
Empty space, drag to resize

Kyrre Kjellevold

Kursholder og gravejournalist, NRK
Bio
Kyrre Kjellevold er gravejournalist i NRKs Undersøkende Redaksjon Vest. Han er siviløkonom og revisor fra Norges Handelshøyskole, og fullførte en doktorgrad ved samme institusjon i 2020. Som forsker har han spesielt fokusert på regnskapsestimater og revisors arbeid.
Empty space, drag to resize

Nils Hanson

Kursholder og "training manager" for den globale graveorganisasjonen OCCRP
Bio
Nils Hanson har 35 års erfaring med gravejournalistikk, både som reporter og redaktør. Mellom 2003 og 2018 var han sjef for Uppdrag granskning på Sveriges Television, og i dag er han "training manager" for den globale graveorganisasjonen OCCRP.

Kurs: + overskrift på kurset

Trykk på knappen over for å gå inn i kursrommet. 
I kursrommet finner du praktisk informasjon, program og annet.

Programmet, oppgaver og innholdet i kurset

Ønsker du dette kurset til din bedrift?