Vi har mottatt din søknad. 

Takk for at du søkte deg til vårt kurs. 

Du hører videre fra oss i løpet av kort tid. Hvis du lurer på noe annet, ta gjerne kontakt på kurs@ij.no.

Vennlig hilsen kursadministrasjonen hos Institutt for journalistikk!

SKUP og IJs Graveskole 2024

Kursledere: Ola Haram, Verdens Gang, Ståle de Lange Kofoed, Institutt for Journalistikk og Krister Sørbø, Forsvarets Forum/ SKUP
  • Dato: 10.-12. april
  • Quality Hotel Tønsberg.
    SKUP konferansen arrangeres samme sted fra fredag ettermiddag. 
  • Kr 7 900
    Kurset er kun for deg som er medlem av eller kvalifiserer for medlemskap i en norsk presseorganisasjon.

    Frilansere og arbeidsledige som er medlem av Norsk Journalistlag har egne støtteordninger for deltakelse på IJ sine kurs. Les mer her >>

    Har du spørsmål, ta kontakt på kurs@ij.no.
Write your awesome label here.
Foto: Silje Endsjø

Hold deg oppdatert på nye kurs!

IJ slipper kurs og andre spennende kompetansetiltak fortløpende. Meld deg på i dag og få alt i innboksen. 
Takk for din påmelding. Ha en fortsatt fin dag videre!

Hvorfor ta dette kurset?

Graveskolen i Tønsberg er for alle, uansett om du jobber lokalt, regionalt, nasjonalt eller internasjonalt. På Graveskolen lærer du hvordan du utnytter AI-verktøy både til research, datainnhenting og dataanalyse for undersøkende journalistikk.

I tillegg til mye annet, blir det også praktisk rettede sesjoner med søkelys på innsyn, og hvordan du gjennomfører en gravesak fra A til Å.

Eksklusivt til Graveskolen: 

Henk Van Ess er supereksperten på informasjonsinnhenting, som nå har blitt en av verdens fremste på hvordan å utnytte AI til journalistisk research! Henk deler sine beste tips og triks i to timer på årets Graveskole.
Dette er det eneste stedet norske journalister kan møte ham i SKUP-helgen!

Vi lover gode muligheter for praktisk jobbing, og et godt læringsmiljø, i en sosial setting, med hyggelige kollegaer fra hele landet. Dersom du skal videre på SKUP-konferansen i helgen, får du prioritert innsjekk på graveskolens siste dag.

Høydepunkter fra programmet:

Research:
Den nederlandske søkeguruen Henk van Ess har gjort et dypdykk ned i hvordan undersøkende journalistisk metodikk endrer seg som følge av kunstig intelligens. På graveskolen deler han sine beste tips, triks og egenproduserte verktøy.
 
Personsjekk i dybden:
Lær hvordan du kan finne informasjon om enkeltpersoner i registre, databaser og sosiale medier. Eva Akerbæk og Ingeborg Rygh Hjorthen fra NRK Researchsenteret viser noen av sine beste triks for å finne informasjon om enkeltpersoner med hovedvekt på norske kilder og verktøy. De viser hvordan du kan gjøre effektiv research og smartere søk i både bredden og dybden.

 Faktajakt i arkivene:
Jobber du med en uoppklart krimsak? Graver du etter klassekameratene til skurken eller helten i din historie? Trenger du å finne en gammel dom? Og hva skjedde egentlig i på statsministerens kontor da det ble kjent at en KGB-spion var blitt fengslet i 1977? I arkivene finner du henlagte politietterforskninger, gamle folkeregisterkort, reiseregninger og offentlige rapporter – gamle og nye interne og hemmeligstemplede dokumenter. Nesten alle institusjoner har et arkiv – og her kan du finne historier som ingen har fortalt før. Lær mer om hvordan du kan utvide din journalistiske horisont ved å gå på faktajakt i arkivene.
Ingeborg Rygh Hjorthen viser og forteller hvordan du kan du jakte på dokumentasjon og få innsyn i arkivene. Hun tar utgangspunkt i research fra saker hun har jobbet med i NRK, blant annet tv-serien Gitt bort om utenlandsadopsjon, Mysteriet Adam og flere NRK-podkaster, og en gravende nettserie om spionen Gunvor Galtung Haavik.

Innsyn Freestyle:
Innsynsmester Tarjei Leer-Salvesen har tatt kontroll over innsyn.no, den spesialdesignede portalen for journalistisk innsyn i offentlig informasjon. Nå er han endelig klar for å dele nye funksjoner og researchmuligheter med norske journalister. Forvent tre timer med særdeles nyttige tips.

Slik gjorde vi det:
Camilla Hjelmeseth og Harald Skotheim i Sunnmørsposten brukte i 2023 mange arbeidstimer på å kartlegge «Konkursnettverket», der de ved gjennomgang av over 140 konkurser i restaurant- og gatekjøkkenbransjen avdekket systematisk svindel og skattesvik.

 Graving på 1-2-3:
Nils Hanson, mangeårig leder for det svenske grave- og dokumentarprogrammet «Uppdrag Granskning» kan alle triksene i boka for å avdekke mistenkelig aktivitet det er verdt å rapportere om. På graveskolen gir han deg oppskriften på hvordan du bør gå fram med et undersøkende prosjekt, fra A til Å!
 
Google Pinpoint og verifiseringsverktøy:
Pinpoint er et verktøy som lar deg organisere og søke i store mengder data og tekst. Google fellow Mia Sahl tar turen fra Sverige for å fortelle hvordan gratisverktøyet kan utnyttes til gravejournalistikk, og hun forteller og viser dessuten fram flere andre nye googleverktøy for verifisering av innhold

I tillegg møter du blant annet journalist Eiliv Flydal (E24/VG), som forteller om arbeidet med nytt aksjeregister, Mona Grivi Norman i VG er rå både på organisering av informasjon og mye annet. Hun deler av sine metoder.

Tidligere kursdeltakere 
sier:

Systematisere arbeidet og mange nye verktøy jeg kan bruke. Fikk også svar på en del ting jeg har lurt på lenge. Og ikke minst; inspirasjon!
Kursdeltaker Graveskolen 2023
Forstod flere helt konkrete verktøy som jeg enten ikke kjente til fra før, eller nå har blitt bedre kjent med. Opplevde kurset som praktisk rettet.
KURSDELTAKER GRAVESKOLEN 2023
Jeg kommer til å kunne bruke mye av lærdommen i mitt daglige arbeid, finne gode graveprosjekter.

KURSDELTAKER GRAVESKOLEN 2023

Dette lærer du:

  • Hvordan du bruker KI-verktøy til research og datajournalistikk 
  • Å utnytte verktøy for verifisering av bilder og video
  • Hvordan gjennomføre et graveprosjekt fra A til Å
  • Hvordan du finner saker basert på offentlighet og innsyn

Kurset passer for: 

Alle som ønsker å bli en bedre undersøkende journalist, og som ønsker en oppdatering på effektive verktøy og metoder for gravejournalistikk.

Praktisk informasjon

Overnatting eller dagpakke ved Quality Hotel Tønsberg kommer i tillegg: Hotellpakken koster kr 6 530 og inkluderer 2 overnattinger i enkeltrom, 2 x frokost, 3 x lunsj og kaffepauser og 2 x dagens middag. Ønsker du å komme kvelden før kursstart koster dette kr 1 285 inkludert frokost. Deltakere som ikke ønsker hotellovernatting betaler i stedet dagpakke. Den koster kr 850 pr dag og inkluderer lunsj og kaffepauser. Opphold og dagpakker betales direkte til hotellet. 

Deltagerne må selv ha med: Ta med laptop, og sørg for at du har en aktiv googlekonto som du kjenner passord og brukernavnet til ved starten av Graveskolen.

Kursledere

Empty space, drag to resize

Ola Haram

Kursholder og journalist, Verdens Gang
BIO
Ola har mange års erfaring som undersøkende journalist, og har blant annet reist mye i konfliktområder på jobb for NRK Brennpunkt, Novemberfilm, TV2 og nå i VG. I tillegg har Ola bidratt med stoff til flere internasjonale publikasjoner. Han har sittet i SKUPs styre, og har ledet Graveskolen i flere år.

Ståle de Lange Kofoed

Kursholder og fagmedarbeider, Institutt for journalistikk
BIO
Ståle har ledet Graveskolen sammen med Ola i mange år, og har dessuten vært en del av SKUPs graveteam. Han har holdt mange kurs for norske journalister, og på internasjonale gravekonferanser innenfor effektiv informasjonsinnhenting og dybderesearch på personer, firmaer og andre aktører. 

Krister Sørbø

Kursholder og fotojournalist i Forsvarets Forum/ SKUP
BIO
Krister jobber til daglig som fotojournalist i Forsvarets Forum. Han har tidligere arbeidet for E24 og VG. Krister har hospitert i Faktisk Verifiserbar, og han sitter også i SKUP-styret.

Kurs: + overskrift på kurset

Trykk på knappen over for å gå inn i kursrommet. 
I kursrommet finner du praktisk informasjon, program og annet.

Programmet, oppgaver og innholdet i kurset

Ønsker du dette kurset til din bedrift?