Vi har mottatt din søknad. 

Takk for påmeldingen, du hører fra oss snarlig om hvorvidt du får plass på kurset.  

Dessverre havner av og til e-post fra oss i spam-mail, så sjekk gjerne e-post-mappene dine. Ta kontakt på kurs@ij.no dersom du lurer på noe.

Vennlig hilsen kursadministrasjonen hos Institutt for journalistikk!

SKUP og IJs graveskole 2023

Kursledere: Ståle de Lange Kofoed, Ola Haram, Kristoffer Egeberg m.fl. 
Write your awesome label here.
Kurslederne Kristoffer Egeberg, Ståle de Lange Kofoed og Ola Haram. Foto: IJ.

Hold deg oppdatert på nye kurs!

IJ slipper kurs og andre spennende kompetansetiltak fortløpende. Meld deg på i dag og få alt i innboksen. 

Takk for din påmelding. Ha en fortsatt fin dag videre!

Programmet, oppgaver og innholdet i kurset

Hvorfor ta dette kurset?

Graveskolen i Tønsberg er for alle, uansett om du jobber lokalt, regionalt, nasjonalt eller internasjonalt. Vi går i dybden på de mest effektive metodene for å komme i gang med datajournalistikk, fylle på verktøykassa innenfor research, sette graving i system, og bli en kløpper på innsyn.

Den svenske gravelegenden Nils Hanson stiller, for en praktisk sesjon i hvordan du gjennomfører en gravesak. Henrik Brattli Vold (Khrono) og Silje Førsund (Dagbladet) lærer deg teknikkene og verktøyene Faktisk Verifiserbar bruker for å geolokalisere bilder, videoer og personer, mens researchduoen Ingeborg Rygh Hjorthen (NRK) og Eva Akerbæk (Faktisk) deler sine favorittverktøy for effektiv research.

Vi lover gode muligheter for praktisk jobbing, og et godt læringsmiljø, i en sosial setting, med hyggelige kollegaer fra hele landet. Dersom du skal videre på SKUP-konferansen i helgen, får du prioritert innsjekk på graveskolens siste dag.

Dette lærer du:

  • Det blir innslag med vekt på innsyn, hvordan du utnytter data og regneark i undersøkelser, og mye mer

Praktisk informasjon

Graveskolen er praktisk rettet, og det blir god anledning til å prøve ut verktøy og metodikk underveis, i kombinasjon med foredrag.

Kurset passer for alle som ønsker å bli en bedre undersøkende journalist, og som ønsker en oppdatering på effektive verktøy og metoder for gravejournalistikk.

Deltagerne må ha med:
Laptop, og sørg for at du har en aktiv googlekonto som du kjenner passord og brukernavnet til ved starten av graveskolen. 

Frilansere og arbeidsledige som er medlem av Norsk Journalistlag har egne støtteordninger for deltakelse på IJ sine kurs. Les mer her >>

Kursledere

Ola Haram

Kursleder og journalist i VG

BIO
Ola Haram, Verdens Gang, har mange års erfaring som undersøkende journalist, og har blant annet reist mye i konfliktområder på jobb for NRK Brennpunkt, VG, Novemberfilm, TV2 og nå i VG. I tillegg har Ola bidratt med stoff til flere internasjonale publikasjoner. Han har sittet i SKUPs styre, og har ledet graveskolen i flere år.
Empty space, drag to resize

Ståle de Lange Kofoed

Kursleder og fagmedarbeider hos Institutt for journalistikk
BIO
Ståle de Lange Kofoed, Institutt for Journalistikk, har ledet graveskolen siden 2007, og har dessuten vært en del av SKUPs graveteam. Han har holdt mange kurs for norske journalister, og på internasjonale gravekonferanser innenfor effektiv informasjonsinnhenting og dybderesearch på personer, firmaer og andre aktører. 
Empty space, drag to resize

Kristoffer Egeberg

Kursleder og redaktør i faktasjekknettstedet Faktisk.
BIO
Kristoffer Egeberg, Faktisk.no, har arbeidet mange år med undersøkende journalistikk i Dagbladet. Nå er han sjef for www.faktisk.no. I 2015 tok Egeberg hjem SKUP-prisen og IR-prisen (International Reporters) for sitt arbeid med saken om Norges salg av marinefartøy til paramilitære i Nigeria. Han sitter også som styremedlem i styret i SKUP.

Ønsker du dette kurset til din bedrift?