Vi har mottatt din søknad. 

Takk for påmeldingen, du hører fra oss snarlig om hvorvidt du får plass på kurset.  

Dessverre havner av og til e-post fra oss i spam-mail, så sjekk gjerne e-post-mappene dine. Ta kontakt på kurs@ij.no dersom du lurer på noe.

Vennlig hilsen kursadministrasjonen hos Institutt for journalistikk

Lær å skrive rampete

Kursleder: Karl Eirik Haug
Write your awesome label here.
Foto: /IJ

Hold deg oppdatert på nye kurs!

IJ slipper kurs og andre spennende kompetansetiltak fortløpende. Meld deg på i dag og få alt i innboksen. 

Takk for din påmelding. Ha en fortsatt fin dag videre!

Programmet, oppgaver og innholdet i kurset

Hvorfor ta dette kurset?

Et humørfylt skrivekurs om virkemidlene som gir tekst og bilder fart, tempo og temperatur. Å skrive rampete er en rask og effektiv metode for å kunne formulere småfrekke spørsmål som gir de interessante, uante svarene, og som tilfører alle type tekster gnist og driv for å skape gode leseropplevelser. På dette skrivekurset skal vi ta grep om språket: folk skal få lyst til å lese igjen!

Vi skal utforske hva som bor i et emne, i alt fra intervjuer og artikler til pressemeldinger og internkommunikasjon. Trene på å skrive morsomt, poengtert og overraskende. Og når metoden sitter, vil du aldri mer se tilbake på grått, flatt og klisjefylt språk. Ved å omfavne virkemidlene og muligheten til å uttrykke deg fritt og freidig, gir du plass for rikt språk, humor og nyanser – i en medievirkelighet hvor leserne tåler litt.

Lær overraskende spørsmålsvinkling for å få intervjuobjektet til å uttale tanker de hittil ikke har produsert. Finn og få kontakt med kilder gjennom sosiale medier på få minutter. Se hvordan det å snakke med flere kilder belyser emnet fra flere sider og skaper kontraster. Og hvordan fikse foto når mulighetene for gode bilder er minimale?
Sammen med Karl Eirik Haug skal du i løpet av dette kurset avdekke at en rampete skrivemetode gir massive muligheter for grundige, gromme og underholdende tekster

Dette lærer du:

  • Å skape kompakte og spissede saker med potensiale for bredt engasjement og lang levetid.
  • Å utforske solide og skarpe vinklinger du er alene om.
  • Få grep om skarpladd språk med snert, dybde og humor – spleiset med visuelle løsninger som passer i et trykt magasin såvel som på Tik tok.
  • Å strukturere tekstarbeid for å lage egenartede saker av høyere kvalitet, mer effektivt. 

Praktisk informasjon

Vi plukker fra hverandre kremeksempler på artikler med smårampete vinklinger og grunntoner. Workshop med konseptuell tilnærming til alt fra emne- og kildevalg til språk, bildemotiv, stil og presentasjon. Oppgavediskusjoner, praktiske research-, kildebruk- og skriveøvelser med tilbakemeldinger.

Skrivekurs for deg som vil spisse evnen til vinkling, språk, stil og visuelle virkemidler uavhengig av oppdrag og publiseringsform.

Laptop, smarttelefon og en tekst du er småfornøyd med og en annens tekst du er ørlite misunnelig på. Dette sendes inn til kursleder i forkant.

Frilansere og arbeidsledige som er medlem av Norsk Journalistlag har egne støtteordninger for deltakelse på IJ sine kurs. Les mer her >> 

Kursleder

Empty space, drag to resize

Karl Eirik Haug

Kursleder og journalist
BIO
Karl Eirik Haug har skrevet i hver utgave av avisen Dagens næringslivs fredagsmagasin D2 siden starten i 2007, er fast bidragsyter til andre tidsskrift som Motor.no, og har forfattet tre bøker (den siste: «Småfrekke ord og uttrykk om biler, bilister og syklister»). Han ivrer for konseptuell vinkling av tekst og foto – samt egne prosjekt som Ordforrådet er formuen din og folk på sykkel i @Sykkologi. I 14 år drev han Carl’s cars, a magazine about people , som tok gull I kategorien Magazine of the Year i USA (spd.org, New York).

Ønsker du dette kurset til din bedrift? 

Kurs: Lær å skrive rampete

Trykk på knappen over for å gå inn i kursrommet. 
I kursrommet finner du praktisk informasjon, program og annet.