Vi har mottatt din søknad. 

Takk for at du søkte deg til vårt kurs. 

Du hører videre fra oss i løpet av kort tid. Hvis du lurer på noe annet, ta gjerne kontakt på kurs@ij.no 

Vennlig hilsen kursadministrasjonen hos Institutt for journalistikk!

Hvordan bruke kunstig intelligens i din lokalavis 

Kursledere: Ståle de Lange Kofoed, IJ og Asbjørn Leirvåg, SUJO
Write your awesome label here.
Foto: Thomas Brun NTB / Kommunikasjon

Hold deg oppdatert på nye kurs!

IJ slipper kurs og andre spennende kompetansetiltak fortløpende. Meld deg på i dag og få alt i innboksen. 
Takk for din påmelding. Ha en fortsatt fin dag videre!

Hvorfor ta dette kurset?

Lokalaviser kan få god hjelp av kunstig intelligens, brukt riktig. Dette samlingsbaserte kurset gir deg kunnskap om smart, effektiv, kreativ og etisk bruk av kunstig intelligens (KI) i hverdagen. 

KI-verktøy er mektige verktøy. De kan revolusjonere måten vi jobber i journalistikken. De kan være hjelpere i å styrke og effektivisere en redaksjon, enten det gjelder idéarbeid, transkribering, håndtering av store datamengder, effektiv arbeidsflyt eller innsyn.  

En rekke større medier ansetter KI-ansvarlige, og mange mediehus er kommet langt i å teste ut verktøy og spre kunnskap i sine redaksjoner. Med dette KI-programmet blir kompetansen også spredd til lokale medier som ikke har de samme utviklingsressursene som de større.  

Institutt for journalistikk (IJ) og Senter for undersøkende journalistikk (SUJO) tilbyr, med støtte fra MBL og LLA, et tids- og kostnadseffektivt løft for lokalavisene i bruk av kunstig intelligens i redaksjonen.  
Temaer vil være hvordan bruke KI til journalistikk, verktøy, etikk, prompting, AI i research og caser fra ulike redaksjoner. 

Program

Dato: 17.september
Introduksjon til KI
Hvordan har ett og et halvt år med bruk av KI forandret arbeidshverdagen for deg som journalist, og hvordan påvirker KI-revolusjonen journalistikken og samfunnet?
I denne samlingen lærer du om farer og muligheter ved å bruke kunstig intelligens, og hvorfor det er viktig å være kritisk til svarene du får ved bruk av generativ KI. Vi dekker også etiske regler i norsk presse og hvordan de skal appliseres innen kunstig intelligens. 

Dato: 10.oktober
Bli en prompteguru
Instruksjonene (prompts) du gir KI-baserte verktøy som ChatGPT, avgjør hvor gode svar du mottar tilbake. I dette kurset dykker vi ned i forskjellige prompt-teknikker, og ser sammen på hvordan forskjellige formuleringer endrer tilbakemeldingene vi får. 
Etter denne sesjonen blir du en prompteguru!

Dato: 22 oktober 
Slik bruker vi KI til å lage god lokal journalistikk
Hvordan finner og analyserer du lokale tall ved hjelp av kunstig intelligens? Og hvordan lager du god lokaljournalistikk av dette? 
ITromsø bruker KI for å analysere økonomiske og sosiale forskjeller i Tromsø i prosjektet «Byen vår». Dataredaktør Rune Ytreberg forteller hvordan de har gått frem og gir tips til hvordan dere kan finne og analysere data i deres dekningsområde.  

Dato: 30.oktober 
Research og hverdagsgraving med kunstig intelligens
Google har i over 20 år vært norske journalisters foretrukne verktøy for research på nettet. Nå prøver KI-baserte tjenester som ChatGPT, Microsoft Copilot og Perplexity å ta Googles plass. Er Google fortsatt relevant? 
I denne praktiske sesjonen ser vi på hvilke verktøy du som journalist bør bruke for effektiv research og hverdagsgraving i 2024.
 
Dato: 12. november
Erfarne KI-brukere deler sine beste tips 
Flere redaksjoner har det siste året tatt i bruk KI i journalistikken og har allerede samlet mye erfaring. Her deler de sine beste råd med dere: Hva har de gjort feil i utprøvingsfasen? Hvor fungerer KI godt i journalistisk arbeid? Og hvor fungerer det ikke? 

Kursledere

Ståle de Lange Kofoed

Fagmedarbeider
BIO
Ståle de Lange har tidligere arbeidet blant annet i VG, TV2 og NTB. Han leder Skup og IJs årlige graveskole i Tønsberg, og har de siste årene reist på flere studieturer til redaksjoner og teknologiselskaper rundt i verden for å lære om AI og mediestrategi.
Ståle jobber nå mye med kunstig intelligens i research og undersøkende journalistikk, samt som del av medieutviklingene og strategiske valg.

Asbjørn Leirvåg

Reportasjeleder ved Senter for undersøkende journalistik
BIO
Asbjørn har over 30 års erfaring som journalist, blant annet 18 år som utenriks- og innenriksreporter i TV 2. Han er reportasjeleder i SUJO, og jobber mye med KI-verkøy i undersøkende journalistikk
Empty space, drag to resize

Kurs: Bli en bedre mobilfotograf

Trykk på knappen over for å gå inn i kursrommet. 
I kursrommet finner du praktisk informasjon, program og annet.

Programmet, oppgaver og innholdet i kurset

Ønsker du dette kurset til din bedrift?